Monday 31 August 2015

Cara-cara Memasak Nasi Goreng Pedas

Sekarang ini aku akan siarkan cara-cara masakan yang mudah khusus untuk mereka yang masih bujang atau mereka yang malas nak memasak secara detail. Apa yang penting sekarang, perut mestilah kenyang.

 
Bahan-bahan:
1. Nasi yang dah masak
2. Mentega
3. Sayur-sayuran yang anda suka
4. Sambal bilis paste
5. Cili kecil, bawang merah & bawang putih yang dah dicincang

(Tiada dalam gambar)
1. Lada sulah
2. Serbuk perasa Maggi
3. Kicap perasa Maggi
4. Garam
5. Black pepper
6. Kicap manis cap kipas

Mula-mula, panaskan panfried dalam masa 3-5 minit sebelum letakkan dua cedok mentega. Biarkan ia cair seketika & ratakannya sendiri.

Masukkan cili kecil, bawang merah & putih yang dah dicincang sebelum dimasukkan pula sambal bilis paste.

Ratakannya & biarkan seketika sehingga naik bau.

Masukkan sayur yang kamu suka. Tak kiralah sayur jenis apa tetapi yang penting, mestilah sayur. Kacau-kacau seketika sebelum bubuh lada sulah, black pepper & kicap perasa Maggi. Kacau sekali lagi sebelum dibiarkan seketika dalam 2 minit.

Nasi yang dah dimasak dimasukkan ke dalam panfried & dikacau. Kemudian, masukkan serbuk perisa Maggi, kicap manis cap kipas serta secubit garam. Kacau lagi dalam 2-3 minit sehingga warna rata.

Setelah siap dimasak, bolehlah dihidangkan untuk diri sendiri. Kalau dah berkeluarga, nasi perlulah banyak sikit. Lebih kurang 2-3 bungkus nasi putih.


No comments:

Post a Comment